Categorie Archieven: Columns

Vrede met, streep door ‘en toch’

‘VREDE MET, STREEP DOOR ‘EN TOCH’

Inleiding
Al enige tijd plaats ik op deze plek alleen nog liedjes en ‘gedichten van na’. Om niet onnodig interessant te doen: van na wil zeggen gemaakt na de prostaatkanker.
Geen zin heb ik meer om me nog te bemoeien met de dagelijkse gang van zaken. Ik had beloofd dit besluit te duiden.
Overigens blijft de site online. Af en toe zal er nog een gedicht verschijnen, of als de aanvechting groot is wat woorden gewijd aan iets banaals als sport. Of politiek. Of religie. Alles is gelijk banaal.
Lees verder

Gepost in Columns, Hier en nu Reageren uitgeschakeld

Dwangverpleging

(Leids Dagblad, begin jaren negentig)

Dwangverpleging

Voordat ik aan de rand van Leiden ben, loopt de neus al, zo koud. Trap trap doen de benen, langs Molen de Valk, over de Mare, op weg naar mijn eerste redding. Aan het eind van de Korevaarstraat schiet ik links het Plantsoen in. Bij het gedenkteken zet ik mijn fiets neer, het laatste stukje wil ik lopen. Kalm moet ik Janneke benaderen, een schrikreactie voorkomen.
Lees verder

Gepost in Algemeen, Columns, Gedane zaken Reageren uitgeschakeld

Coronel, Van den Boog, de nepintellectuelen, de strontkar en Cruijff

Ach, wat zijn er toch veel lui met prachtige fatsoensnormen. Hoogopgeleid ook. Die weten zich in moreel opzicht verheven boven Johan Cruijff. En daarbij, zij praten en schrijven netjes. Als er ergens strijd is gaan ze eerst verbaal sterk in overleg en daarna keren ze wang na wang toe. Laten we toch hopen dat al die moraalridders ons nooit ergens werkelijk moeten verdedigen. Met keurig spreken en de handen niet vuil maken – omdat je die meestentijds louter gebruikt om heel moedig het toetsenbord te bedienen en de ander de les te lezen – is nog nooit een strijd beslist.

Natuurlijk heeft Cruijff als geboren straatvechter her en der grenzen overschreden. Natuurlijk is het spel hard gespeeld. Natuurlijk weet Cruijff dat hij over enkele jaren, officieel verantwoordelijk of niet, wordt afgerekend op de ontwikkelingen binnen Ajax. Natuurlijk jaagt hij daarom nu de kogel door de kerk. En even natuurlijk spreken alle zuivere zielen zonder rottigheid op het achterste van hun tong daar dan weer schande van.
Sjonge, wat heeft uw Vrije Man een hekel aan alle halve intellectuelen die zo goed kunnen nadenken en schrijven en die het hart, durf daar eens aan te twijfelen, zeker op de juiste plaats dragen.

Liever niet, maar soms moet er gestreden worden. Dan volstaat pappen en nathouden niet. Als de zittende macht niet beweegt, kun je niet anders dan ‘vechten’. Maandag schreef ik al over ‘Respect voor Cruijff’. Hij doet het wel. Was Coronel eigenhandig opgestapt. Rik van den Boog? Blind?
Lang genoeg heeft de leiding van Ajax er een puinhoop van gemaakt. Jaren geleden, toen de Vrije Man nog voor Planet werkte, schreef ik al over de verloedering van de vereniging met de fraai historie. Verkeerde trainers, hopeloze transfers, tientallen spelers op de loonlijst, talentvolle jeugd laten gaan, financieel wanbeleid, slechte scouting, enzovoort.

Hoe goed was men in veinzen dat naar Cruijff werd geluisterd. Of wel een beetje luisteren maar dan weer zijn plannen als onhaalbaar afschilderen, als te rigoureus. Ook nu werd dat spel weer gespeeld. Het is precies die quasi-fatsoenlijke, op de consensus van de middelmaat gebaseerde wijze van handelen die Ajax geen goed deed. En waarmee Cruijff dus niets heeft. Als hij zijn nek uitsteekt moet het wel voor 100 en niet voor 99% gaan zoals hij het in zijn hoofd heeft zitten. Lijkt me logisch.

En wat doen alle ‘heren’. Die stappen na zoveel jaren matig presteren niet beschaafd op om de club geen verdere narigheid te bezorgen. Nee, die zoeken het gevecht met Cruijff en zijn niet te beroerd om daarna als verliezer na te trappen. Wel goed dat iedereen uiteindelijk altijd even de ware aard laat zien. Maar wie is in hemelsnaam Coronel, of Van den Boog om clubiconen als Cruijff, Bergkamp en Jonk zo te beschadigen? Nee, eerder ligt de fatsoensloze schande aan de kant van dit soort niveauloze passanten. Waarom probeert Blind er weer tussendoor te glippen? Waarom accepteert hij niet dat hij voor een flink deel verantwoordelijk is voor het verval in Amsterdam. En, terzijde, hoe loyaal was hij eigenlijk naar Jol?

Cruijff is niet heilig. En ik vind zelfs dat zijn kans van slagen niet groot is, als hij niet inziet dat er ook op het gebied van de centen en de scouting moet worden ingegrepen. Ook zal hij ervaren dat de clubfilosofie (eigen jeugd) charmant is, maar tevens een garantie voor weinig titels.
Laat JC het evenwel de komende drie jaar (zoveel tijd is nodig) precies doen zoals hij wil. Met zijn status komt hem die kans toe.

Het is een gotspe dat daarvoor zoveel harde strijd geleverd moest worden en dat ene Coronel (gaan er duizend van in een dozijn) het zich permitteert om met de strontkar over Cruijff heen te rijden. Even ergerlijk is de intellectuele meute die de stront dan ook nog eens lekker inwrijft.

Gepost in Columns, Hier en nu Reageren uitgeschakeld

Respect voor Cruijff

Je zou toch een euro krijgen voor alle keren dat de naam Cruijff deze dagen opduikt in de media? Aandacht zat voor de Ajax-revolutie, toch ervaart uw Vrije Man alle commentaren als weinig diepgaand. Daarom nog maar eens een poging om de aanstaande machtsgreep van Cruijff van kanttekeningen te voorzien.
Lees verder

Gepost in Columns, Hier en nu Reageren uitgeschakeld

De titelloze charme van Ajax

Twee weken geleden stelde ik in de column ‘Welk iets meneer De Boer?’ al een serie vragen aan de leerling-coach van Ajax. Over de ontbrekende mentale hardheid repte ik enkele dagen later in Ajax streelt de hals van Spartak.
Alle vragen bleken relevant, zoals ook de vastgestelde weekheid tussen de oren.

De nederlaag (2-3) zondag bij ADO Den Haag leverde in dat opzicht niets nieuws op. Weg titel, kritiek alom, Cruijff moet verlossen en zo door.
Maar uw Vrije Man blijft de charme van Ajax onverminderd zien en vindt tegelijkertijd dat over de diepere oorzaak van de zo lange titelloze periodes weinig zinnigs wordt gezegd, ook niet door Cruijff.
Lees verder

Gepost in Columns, Hier en nu Reageren uitgeschakeld

Buiten ben je niet verloren

Wees niet bang, er komt nog een laatste uitleg, ook al weet ik vooraf dat het zinloos zal zijn. Hooguit zal ik de verwarring verder vergroten. Maar als die er toch al is en er altijd zal zijn, wat maakt het dan uit dat mijn heldere, zeker niet valse, goedbedoelde geluid verloren zal gaan in dat koor van betweters.
Zo mijmer ik, snuit in de zon, ach, hoe heerlijk die warmte, luisterend naar wat tsjilpt en kwettert. Hier zit ik, hier ben ik, hoe volstrekt nutteloos en ver weg en totaal overbodig schijnt alle duiding je toe als je buiten bent. Dan overkomt het leven je, dat is maar het beste.
Opmerkelijk snel, steeds sneller neem ik de krant door. Waarom nog dit willen weten of dat, of al die toevallige, meestentijds vooral van zelfoverschatting getuigende columns tot je nemen? Laat het allemaal maar gebeuren.
Lees verder

Gepost in Columns, Hier en nu Reageren uitgeschakeld

Ajax streelt de hals van Spartak

Een toevoeging aan de commentaren bij het verlies (0-1) van Ajax tegen Spartak Moskou. Die zijn te lovend. ‘Ajax doet zichzelf tekort’. ‘Beste wedstrijd Ajax onder De Boer’. Toch vallen er ook minder vrolijke kanttekeningen te plaatsen.
Lees verder

Gepost in Columns, Hier en nu Reageren uitgeschakeld

Welk ‘iets’ meneer De Boer?

Niemand die dan vraagt waarmee meneer De Boer precies bezig is, als die nog weer eens, nu ter verklaring van de verwijdering van El Hamdaoui uit de selectie, aangeeft met ‘iets’ bezig te zijn. Enfin, sportjournalistiek. Geen enkele reden om al die voetballers nog op mediatraining te doen, niemand vraagt wat.
Zo had het gekund.
Lees verder

Gepost in Columns, Hier en nu Reageren uitgeschakeld

Parallelaarde!

Zaterdagavond, een krabbel. Net mijn krant uit, nu weer de Volkskrant. Veel pagina’s, weinig tot me genomen. Al dat gekakel, terwijl we toch van de maan af bezien allen even groot zijn. En dan, ai, ook zelf nog eens bijdragen aan de in de decibellen onmeetbaar grote spraakverwarring. Meer toevallige meningen zijn er dan zandkorrels in de Sahara. En iedereen heeft gelijk. ‘Alles umsonst’. Weg willen. Waar is het klimaat prettig en een huisje aan de kust nog betaalbaar?
Lees verder

Gepost in Columns, Hier en nu Reageren uitgeschakeld

‘En alles is zinvol omdat we samen zijn’

Dagen van het woord, dagen van doen. Er zijn was groots vandaag. Geen verlossend woord nodig. Stap, stap, kijken, zien, horen en voor en achter het almaar gelukzaliger, vermoeider lijf gelijkgestemden weten, vrienden, vriendinnen. Veel gedeeld, vakanties, dat viltje na twee weken Zwarte Woud: ‘Alles is zinloos, maar alles is zinvol omdat we samen zijn.’
Zo’n dag was het, superieur aan alle denkdagen.
Lees verder

Gepost in Columns, Hier en nu Reageren uitgeschakeld