Categorie Archieven: Columns

Bogarde denkt zwartwit

(Planet, 2006)

Bogarde denkt zwartwit

Klein bericht op de valreep van 2005. ‘Bogarde heeft Van Basten wel in de gaten’ stond erboven. Strekking: Bogarde buigt nog steeds voor niemand. Donkere spelers worden onverminderd achtergesteld. En daar zou Marco van Basten zich ook schuldig maken. Aan racisme dus. Kluivert, Seedorf, Reiziger, Melchiot, Hasselbaink, Boateng en Zenden zijn geen vaste waarden meer. ‘Op Zenden na zijn ze een stuk donkerder dan de spelers die nu geselecteerd worden. Ik zie dat niet los van elkaar. Wie dat niet ziet, is blind. Schei toch uit.’

Winston Bogarde heeft recht op zijn mening, maar uw Vrije Man ook. En toevallig wens ik ook in 2006 te blijven aanstippen waar de sport de bocht uit giert.
Lees verder

Gepost in Columns, Gedane zaken, Sport Reageren uitgeschakeld

Tour en Wimbledon uitersten

(Planet, jaren negentig)

Tour en Wimbledon uitersten!

Eén weekeinde steken deze tegenpolen schril tegen elkaar af! Elk jaar zijn er begin juli die twee dagen dat de botsing plaats vindt tussen de finales van Wimbledon en de start van de Tour de France. Allebei sport, maar zó uiteenlopend. Zie er een metafoor in voor het leven. Waar de jetset van geniet en hoe de arbeider ploetert.

Wat ging Roger Federer de ‘hoogmis’ op het heilige gras van Wimbledon mooi voor. Alleen al die clichés! In de Tour de France is die hoogmis een loodzware werkdag en hoe ver verwijderd van dat heilige gras is het zuigende asfalt van die puisten die beklommen moeten worden.
Lees verder

Gepost in Columns, Gedane zaken, Sport Reageren uitgeschakeld

‘Taal is machteloos, meneer’

(Leids Dagblad, begin jaren negentig)

Taal is machteloos, meneer.’

Lijn 46 naar Katwijk, woensdagmiddag. Op weg naar de taal van de zee zijn we, naar de waarheid van het betekenisloze ruisen. De man op het bankje tegenover me laat zich bespieden, hij slaapt. Buurman zou een gesprekje aan kunnen gaan met buurvrouw, maar die is te zeer in zichzelf gekeerd. Het hoofd ondersteunt de rechterarm, die op haar beurt rust op het randje langs het raam.
Lees verder

Gepost in Algemeen, Columns, Gedane zaken Reageren uitgeschakeld

Dwangverpleging

(Leids Dagblad, begin jaren negentig)

Dwangverpleging

Voordat ik aan de rand van Leiden ben, loopt de neus al, zo koud. Trap trap doen de benen, langs Molen de Valk, over de Mare, op weg naar mijn eerste redding. Aan het eind van de Korevaarstraat schiet ik links het Plantsoen in. Bij het gedenkteken zet ik mijn fiets neer, het laatste stukje wil ik lopen. Kalm moet ik Janneke benaderen, een schrikreactie voorkomen.
Lees verder

Gepost in Algemeen, Columns, Gedane zaken Reageren uitgeschakeld

Eksekutif Kelas

(column uit de oude Leids Dagblad doos)
Jakarta stinkt, zes miljoen auto’s. Jakarta is geluidsoverlast, alle auto’s toeteren gemiddeld zes keer per minuut. Ik probeer uit te rekenen hoeveel keer per etmaal dat is. Vergeefs. Zoals ik ook het voetenbankje van mijn treinstoel niet meer uit de kinderstand krijg. Geeft niet, het gemoed is opgelucht want ik ga de gekte van Jakarta ruilen voor de rust van Bandung, vroeger ook al een geliefd oord van ons Hollanders.
Lees verder

Gepost in Algemeen, Gedane zaken Reageren uitgeschakeld

Ome Piet

(column uit de oude Leids Dagblad-doos)

Mijn ome Piet is vandaag begraven. Misschien heeft niemand daar wat mee te maken, met het verscheiden van mijn oom. Misschien zegt u als lezer wel: ‘Wat heeft die oom van jou ooit betekent voor Leiden? Heeft hij iets van zo’n belang gedaan, dat over zijn heengaan geschreven moet worden? Nee, dat niet. Mijn oom behoorde niet tot de welbespraakten, niet tot de mannen die de taal, dus de leugen, zo beheersen dat zij ‘dingen van belang’ kunnen doen.

Hij is gewoon maar ‘ome Piet’ geweest. Een man die zijn best heeft gedaan. Mogen we daar even aandacht voor, voor alle ome Pieten die vertrekken of al vertrokken zijn na een leven lang plichtsgetrouwheid.
Lees verder

Gepost in Algemeen, Columns, Gedane zaken Reageren uitgeschakeld

Van Gaal doet zichzelf tekort

Meestentijds als ‘de Vrije Man’ schreef ik over sport. Vanuit het onderwerp leidde dat tot vluchtiger, sneller gedateerde columns dan die van algemeen karakter. Toch zal ik een enkel oud sportstukje hier plaatsen, al was het maar om aan te geven hoe weinig progressie er qua visie en organisatie is in de sport en dan vooral het voetbal. Nu over Van Gaal.
Lees verder

Gepost in Columns, Gedane zaken, Sport Reageren uitgeschakeld

Buurtwarmte

(oude doos Leids Dagbalad)

Buurtwarmte

Duizenden speldlampjes in zoete kleurtjes flikkeren aan en uit, het Chinese nieuwjaar komt eraan, verlichte uithangborden met daarop alle maaltijden, van gebakken reuzegarnalen tot zoetzuur varkensvlees, en mannen, vrouwen, jochies die je aan je mouw trekken, ‘you eat sir, good price’. Eenden worden geroosterd, is dat nog nodig met zo’n warmte, geslobber alom, op je neus afgaan is moeilijk, veel geuren, veel mensen ook, overal Chinezen, Chinatown.
Lees verder

Gepost in Algemeen, Columns, Gedane zaken Reageren uitgeschakeld