Zucht tot vernielen?

Grootste pedonetwerk ter wereld (nog groter dan de katholieke kerk?) opgerold. Foto’s van nucleaire ellende in Japan. Een geleerde uit Groningen die toch blijft pleiten voor deze vorm van energie. Bonus van dik een miljoen voor ING-topman. Mensen in Libië en andere landen in het Midden-Oosten die worden vermoord omdat zij de tirannie zat zijn. Het westen dat toekijkt en slechts oog heeft voor de oliestroom. Pooiers die vrouwen misbruiken, altijd overal. IJdel getetter op het boekenbal van onze intellectuelen. Kluun, wat deed die daar, die twittert ‘zelfs niet getongzoend te hebben’ met Arie Boomsma, ook al zo’n groot schrijver.

En dan zelf lezen in ‘Aantekeningen uit het ondergrondse’ (nieuwe uitgave voor slechts €7,90 bij Atheneum). ‘Wie Dostojevski geen groot schrijver vindt, heeft niet veel van het leven begrepen’, zegt Bas Heijne op de achterflap. Wat mij betreft heeft Bas dit keer gelijk, al staat vast dat de een weer heel andere dingen van het leven begrijpt dan de ander.

Citaten uit het ondergrondse: ‘En waarom bent u er zo heilig van overtuigd dat alleen het normale en positieve, kortom alleen voorspoed, voordelig is voor de mens? Vergist het verstand zich niet in wat nuttig is en wat niet? Misschien houdt de mens niet alleen van voorspoed. Misschien houdt hij net zoveel van het lijden…. Dat hoeft men niet eens na te gaan aan de hand van de wereldgeschiedenis; vraag het uzelf eens af als u tenminste een mens bent en ook maar een beetje geleefd hebt…. Niettemin ben ik ervan overtuigd dat de mens nooit afstand zal doen van het echte lijden, dat wil zeggen van verwoesting en chaos. Lijden – dat is immers de enige oorzaak van bewustzijn. Ik heb weliswaar vooropgesteld dat bewustzijn het grootste ongeluk is voor de mens, maar toch weet ik dat de mens het liefheeft en het voor geen enkele andere bevrediging zal ruilen.’

Een van de vele ‘aantekeningen’ die aanzetten tot overdenken, tot naproeven. Zou dat van dat lijden en bewustzijn en willen vernielen waar zijn? Is de mens zo? Moet ineens denken aan Eno: ‘I love the sound of breaking glass’. Wil een deel van ons slopen? Zoeken we de pijn zo hard als we haar willen ontlopen?
Kijk naar die wereldgeschiedenis, of lees alleen de VK van vandaag en beantwoord deze vragen dan nog maar met ‘nee, de mens is ten diepste van goede wil’.

De vrede van de berusting lonkt. We komen er nog over te schrijven.

Dit bericht is geplaatst in Hier en nu, Krabbels. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.