Lezing

Doordesemd van sport

Succesvol sportcoach geweest. Gesproken met alle grote namen in de Nederlandse sport. Met sporters, trainers en bestuurders. In sportforums gezeten. Gewerkt (journalist) op de Olympische Spelen in Atlanta, Sydney en Athene. Gesproken over sport, interviews gemaakt, erover geschreven, momenteel tenniscommentator bij Sport1. Doordesemd is de geest van sport.

Bijna altijd betrof en betreft het topsport, variërend van de aanstekelijke amateuristische vorm tot de professionele, die neigt naar ‘leefstijltopsport’.

Zou ik er wat van af weten? Alles! Nou ja, veel.

‘De weg, succes als bonus’

Meer nog dan naar de sport ging de belangstelling uit naar levensbeschouwelijke zaken. Dat ‘ontheiligde’ de topsport al vroeg. Topsport moet niet, je mag ervoor kiezen. Alle afzien is vrijwillig. Het leveren van de ultieme prestatie als oogklephoofddoel van het leven is armoedig.

Enfin, vanuit de relativering die het leven ons opdringt benader ik sport. Er bleek en blijkt kracht in te schuilen.

Wonderschoon kan het zijn om vanuit die relativering een mens lichamelijk en geestelijk gelijktijdig op de toppen van zijn kunnen te zien presteren.

Een zuivere motivatie, gekoppeld aan een zuiver zijn in het nu is de beste beleving van sport. Alleen sport? Nee, van elke discipline!

De weg gaat boven het juichend bereiken van de finish. Leidt dit tot middelmaat? Zeker niet. Eerder dan elke andere aanpak brengt deze benadering ‘succes als bonus’ met zich mee. En daarenboven een eenheid van geest en lichaam tijdens en na de te begane weg, de te leveren prestatie.

U kunt mij horen spreken. De lezing ‘De weg, succes als bonus’ is het aanhoren waard binnen elke discipline.

Reacties zijn gesloten.