Coaching

Goede coach, goed journalist

Was als (tafeltennis)coach succesvol (landstitels, WK’s, bondscoach Noorwegen). Sprak als journalist met iconen als Cruijff, Van Gaal, Adriaanse, enz. Heb literatuur doorgenomen, want nooit te oud om te leren. Dus ja, er ligt methodiek ten grondslag aan mijn werk als coach annex verbaal sparringpartner. Maar vooral studeer ik intensief aan de universiteit van het leven.

Sterke basiscapaciteiten

Als coach en journalist heb ik in de loop der jaren sterke basiscapaciteiten opgebouwd. In de honderden interviews die ik maakte met mannen en vrouwen in en rond de sport (Rijkaard, Van den Hoogenband, Kiplagat, Rijker, Ritsma, Kok, Balkenende, prins Willem-Alexander, Alberda, Samaranch, Terpsta, Van den Herik, Van Praag, enz.) heb ik geleerd te luisteren en te vragen (soms te zwijgen).

Bagage strekt verder dan sport

Niet onbeduidend is de opgedane ‘levenswijsheid’. Veel gereisd, gelezen, gedacht en geschreven (columns, dichtbundel, liedjes, sportboeken, filosofische reisroman). De bagage strekt verder dan sport.

Indicaties van die zogenaamde wijsheid? Succes als bonus. De weg gaat de finish te boven. In mededogen ligt geluk besloten. Geen groter junk dan het ego. Waarheid bestaat niet. Niet alle mensen zijn leiders, helaas niet alle leiders ook mensen.

Belangstellend

Een scherp oor, een dito tong waar nodig, maar altijd gesprekspartner met een warm, belangstellend hart. Coachend, sparrend vanuit gelijkwaardigheid.

Soms moet de heelmeester hard zijn, soms zacht. Geen kritiek om de kritiek. Enthousiasmerend. Niet voorzeggen, maar laten ontdekken.

Geen acroniem, wél een fris klankbord

Van de organogrammen ben ik niet. Wie rekent op ‘tools voor het upgraden van de reflectie als cyclisch proces’ moet mij niet contacten. Wie denkt geholpen te zijn met een ‘acroniem dat beschrijft wat oplossingsgerichte managers, coaches en adviseurs doen wanneer ze andere oplossingsgericht helpen’ vooral ook maar niet.

Maar wie behoefte heeft aan extra voeding, een klankbord, een frisse kijk kan contact opnemen. De ‘ontmoeting’ van twee open geesten is vruchtbaar.

Reacties zijn gesloten.