Interview

Van pluim tot scheermes

De geïnterviewde bepaalt. Zij klapt dicht bij een te strakke vraagstelling. Hij ontsnapt als je hem niet ‘doorzaagt’. Zelfs tijdens een interview kan dit variëren. Deze vraag kon nog net, die gaat een fractie te ver, doet terugdeinzen en verplicht tot gas terug nemen.

Veel interviewers hebben één stijl. Kijk mij het scheermes eens vaardig hanteren, telkens weer. Het imago van de interviewcoryfee wordt belangrijker geacht dan de uitkomst van het gesprek. Andersom kan ook. Dat de vragensteller te bang is om te vragen naar de hoed en de rand. Omdat de relatie in stand gehouden moet worden, of toekomstige interviews veilig gesteld.

In beide gevallen leidt het tot de halfslachtige praatjes die ons in televisieland dagelijks als heuse interviews worden verkocht.

Wie weet kan vragen

Niet alleen hanteren de ‘hard talk’ interviewers het scheermes soms te bot, vaak ook gebeurt dat zonder genoeg kennis van zaken. Eén vraag waaruit blijkt dat de gespreksleider geen weet heeft van de bevraagde materie en het gesprek kan worden doorgespoeld. Dat geldt ook als de bevraagde merkt dat er bij de interviewer geen werkelijk verlangen is om iets te weten te komen.

Oftewel, elk interview vraagt om een gedegen voorbereiding en het uitzetten van de automatische piloot.

Eerst lezen of horen, dan geloven

In niet elk interview dat ik in de lange loop der jaren maakte bracht ik bovenstaande goed genoeg in praktijk. Maar vaak genoeg kwam ik de buurt van een goed gesprek en sloot ik af met de gedachte dat er niet meer in zat.

Talloze interviews heb gemaakt. Meestentijds met sportgrootheden, soms ook in de periferie daarvan. Voor Radio 1 (tennis), Planet Internet (voetbal) en diverse magazines. Namen? Louis van Gaal, Erica Terpstra, Richard Krajicek, Co Adriaanse, Joop Alberda, Peter Blangé, Edgar Davids, Clarence Seedorf, prins Willem-Alexander, Wim Kok, Jan Peter Balkenende, Dennis Bergkamp, enz.

Apart noem ik de marathoninterviews met de voorzitters van Ajax, PSV en Feyenoord tijdens de jaarwisseling voor Radio 1.

Erg prettig om te maken, mag ik het een hoogtepunt noemen, waren mijn bijdragen aan het samen met Richard Krajicek geschreven boek ‘Honger naar de Bal’. Urenlang aan tafel met Frank Rijkaard, Johan Cruijff, Rintje Ritsma, Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruyn, Lucia Rijker en zo nog 6 fenomenen.

Voor mij staat vast dat de in de sport opgedane vaardigheid om een goed interview te maken toepasbaar is tal van terreinen.

Reacties zijn gesloten.